forest-2223184

Naturen är blott ett annat ord för hälsan

Kan inte du skriva lite om hälsa Francis? Visst det går bra, svarade jag glad till vår lokala tidning Allt om Osby. Hur tänkte jag där egentligen… Det som verkade lätt var faktiskt inte så lätt. För hälsa är ett enormt stort begrepp. Vad är hälsa? För dig, för mig?
Jag suckar, funderar och tittar upp. Då ser jag mitt favoritcitat på vägen. ”Naturen är blott ett annat ord för hälsa” ett fint citat av Hippokrates, vår läkekonstens far. Det finns fortfarande mycket sanning i dessa ord. Tänk hur skönt det är att vistas i naturen. Andas in frisk luft, observera de helande gröna färgerna av buskar, träd och mossor. Alla vackra skiftande jordfärgen från ljus strandsand till mörkbruna trädstammar i skogen och svart jord på våra åkrar. Allt det där påverkar oss och lugnar våra sinnen. Har du märkt att när du går i skogen och är fullt närvarande i här och nuet, att dina vardagsbekymmer försvinner till bakgrunden? Att de inte känns så jobbiga för stunden? Andningen går automatiskt rätt, vi syresätter vår kropp, och vi svettas kanske ju varmare kroppen blir. Då har vi kickat igång våra olika vitala system i kroppen, och även mentalt blir vi friare. Helande pågår där och då. Idag marknadsförs en lugn skogspromenad som ”Forest Bathing”. Vi vill komma närmare oss själva med hjälp av naturen. Back to basic. Det där enkla som är så stort och helande för vår hälsa och välbefinnande. Tänk att vi har så fint natur alldeles runt knuten!

När vår kropp sänder ut signaler genom små symptom att någonting inte står rätt till, lyssnar vi inte alltid med detsamma. Kroppen talar till dig, den kallar på dig: ”Hallå du, kan du titta efter mig? Jag känner mig trött, kan du se över dina livsvanor och investera lite tid i mig är du snäll?” Dessa varningar är också hälsa. Ett naturligt friskhetstecken. Konstig nog slår vi dövörat till. Här lyssnar vi inte direkt. Vi märker inte någonting, tror vi, och fortsätter i samma spår. För vi ska bara… Efter en längre tid av nonchalans orkar kroppen inte längre kämpa och jobba på samma sätt. Kugghjulet börjar glappa. Det blir stagnation någonstans i den oljade maskinen. Leder kan börja värka, kanske ökar blodtrycket, eller också blir vi låga i vår energi. Det kan finnas en obalans som har gått i arv som börjar ge sig till känna. Vår vitalitet blir sämre. Ordet hälsan förknippas med vår livskraft. Hälsan känns plötsligt som ett dyrbart god när den inte håller måtten längre. Det är nu vi börjar gnälla, pipa och lida. Det är nu vi behöver hjälp och stöd. Gärna en quick fix här, tack!

Vi kan drabbas av negativa känslor kring vår otur. Inom naturmedicinen hänger fysiska symptom ihop med känslomässiga händelser. Vi tittar på vad som är orsaken bakom fysiska besvär. Det är en naturlig del av helheten. Vi är en del av naturen själv. En unik del i det stora hela.

Det är spännande att upptäcka var ordet hälsa härstammar ifrån. Ordet hälsa kommer enligt Uppslagsverket från vårt ”fornnordiska ord haelsa, bildning till hel, hæl ’lycka’, ett ord besläktat med hel”. ”Hel” finns med i ordet helande. ”Hel” betyder också helig. Vår hälsa är egentligen lika med helig! Snart är det grönt igen. Ta dig i kragen, gå ut en sväng och kicka igång ditt naturliga helande med detsamma.

Share this post

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email